Taide on minulle runollinen tapa hahmottaa todellisuutta. Se on minulle oma kielensä, kommunikaation väline. Pyrin kertomaan sillä sellaisia ilmiöitä, joita ei voisi millään muulla tavalla ilmaista. Etenevän voiman ja ammatillisen motiivini taustalla on jännitys. Kyseessä on tietynlainen käänteinen déjà-vu -tunne. Tunnen meneväni oikeaan suuntaan, kun tekemiseni tuntuu täysin uudelta ja innostavalta, sellaiselta, mitä en vielä alkuvaiheessa hahmota tai ymmärrä, mutta mikä saa sydämeni hakkaamaan. Ihmismielen luomassa maailmassa, jossa kaiken voi nimetä ja luokitella, taiteen tekeminen tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutkia uusia alueita. Teosteni evoluutio on tärkeää; niiden on kehityttävä ajan myötä välttäen toistoa ja pysähtyneisyyttä. Kun yleisö on tottunut teoksiini, minulle tulee tarve uudistua.
Keramiikka ja lasi
Työskentely keramiikan ja lasin parissa tuntuu työn sijaan kodilta. Ne ovat materiaaleja, joiden parissa viihdyn ja joihin uppoudun täysin vapaahetkinänikin. Keramiikka lumoaa minut yhä uudelleen monipuolisuudellaan. Keramiikan tutkiminen tuntuu kuin liikkuisi monimutkaisessa maastossa, joka on täynnä loputtomia mahdollisuuksia. Lasilla ja keramiikalla on minulle lähes taianomainen tuntu. Keramiikkauunin avaaminen tai lasinpuhalluksessa työskentely täyttävät minut usein ihmettelyllä. Joskus työskentely voi tuntua mielikuvitusleikiltä alkemistina, kun koruttomasta maasta jalostuu kultaa, smaragdin hohtoa ja pulppuavaa lasia.
Työni kulmakiviin kuuluu omien metodien hyödyntäminen teosteni rakentamisessa. Pyrin kehittämään menetelmiä, jotka ovat haastavia, aikaa vieviä ja monimutkaisia. Tematiikat ovat usein yhteisiä taidekentällä. Tiettyjen teemojen toistuminen saman aikakauden taiteilijoiden keskuudessa viittaa siihen, että taide ei ole sisäänpäin suuntautunutta. Asumme samassa maailmassa ja havainnoimme jaettuja ilmiöitä, jotka heijastuvat taiteessamme. Omaksun nämä jaetut teemat sekä materiaaliperinteet yhdessä muiden taiteilijoiden kanssa. Työssäni pyrin erottumaan omilla metodeillani, josta muodostuu kädenjälkeni.
Luonto
Luonto on ollut keskeinen teema teoksissani. Uskon, että taide heijastaa ennen kaikkea taiteilijan sisäistä maailmaa eikä pelkästään valittua aihetta. Tästä syystä minua kiehtoo edelleen jo hyvin koluttu ajatus posthumanismista ja siitä, voiko taidetta luoda ei-inhimillisestä näkökulmasta. Olen tutkinut tätä kuuntelemalla materiaalien "ääntä" ja antamalla niiden ilmentää itseään, mutta samalla nämä ominaisuudet rakentuvat aina osaksi omaa taiteellista ilmaisua ja ajattelua.
Vaikka pyrin antamaan materiaalille tilaa ja mahdollisuuden kertoa omaa tarinaansa, uskon, että täysin inhimillisestä näkökulmasta irrottautuminen on mahdotonta. Silloinkin, kun pyrin tutkimaan materiaalia tai luontoa sen omasta perspektiivistä, taide säilyttää aina ripauksen tekijänsä näkemystä ja kokemusta.
Luonto on ollut teoksissani toistuva teema, joka symboloi minulle itselleni elämän ja selviytymisen kamppailua. Yleisö saattaa nähdä teoksissani luontoa ilmentäviä, runollisia elementtejä, mutta minulle tämä aihe on paljon syvällisempi ja mutkikkaampi. Pyrin ilmaisemaan, miten luonto sinnittelee ihmisen muokkaamassa ympäristössä. Asfaltin raosta kasvava puristuksissa oleva horsma tai teollisuusalueiden reunamilla rönsyilevä kasvillisuus kuvaavat juuri sitä sitkeyttä ja elämänhalua, joka on minusta luonnossa kauneinta.
Koskematon erämaa tai ikimetsä symboloivat utopiaa, mutta taide ei voi olla vain pakoa todellisuudesta. Ihmisen tuhoama elinympäristö ja luonnon jatkuva, sinnikkäin ponnistuksin ylläpitämä tasapaino tuntuvat enemmän tämän päivän maailmaa kuvaavilta lähtökohdilta. Luonto ja ihmisen luoma synteettinen maailma elävät jatkuvassa konfliktissa, ja tämä ristiriita tuo esiin myös ihmisenä olemisen haasteet – rajojen, haavoittuvuuden ja selviytymisen teemat.
Haluan, että tulevaisuudessa teokseni välittävät yhä enemmän tämän näkemyksen luonnon ja ihmisen suhteesta. Tavoitteeni on tuoda esiin rehellinen tulkinta maailmastamme – ei harmoninen ja kukoistava, vaan haavoittuva ja toisaalta sinnikäs, aivan kuten luonto itse.
Teoksieni keskiössä ovat värit ja erityisesti kokeilevat värikombinaatiot. Sen sijaan että etsisin kauniita ja tyylikkäitä väriyhdistelmiä, pyrin jatkuvasti haastamaan yleisesti hyväksyttyä värien harmoniaa. Materiaaleina kirkas lasi ja platinoitu keramiikka tuovat väripalettiin kaksi uutta ulottuvuutta. Kirkas lasi antaa valon virtailla lävitseen, kun taas peilaava platinapinta heijastaa sen täysin takaisin. En ajattele materiaalien hierarkiaa teoksia rakentaessa. Metsässä löydetystä luonnonmukaisessa ja käsittelemättömässä puusta tihkuva lasi, kulta ja platina sisältävät herkkyyttä, joka jäisi muuten piiloon.
Keskeneräisyyden voima
Taiteilijuudessani on aina läsnä tietty jännite, tunne keskeneräisyydestä ja ääriviivojen häilyvyydestä. Tämä on toisaalta juuri se, mikä ruokkii työskentelyäni, sillä taiteen prosessi tuo mukanaan oivalluksia, jotka syntyvät epätietoisuuden ja jännityksen välimaastossa. Taidetta ei voi luoda pelkästään järjen tai tieteellisen ajattelun pohjalta, ja siksi toisinaan herääkin kysymys siitä, onko oma menestys tai onnistuminen vain illuusio.
Pohdin usein, kuinka paljon taiteellista työtä kannattaa pyrkiä selittämään ja missä määrin taas luottaa teosten omaan ääneen. Parhaimmillaan taide on sanatonta kommunikaatiota – oma kielensä. Tekijänä on kuitenkin tärkeää ymmärtää oma paikkansa kentällä, hahmottaa oman työnsä vaikutus ja osata sanoittaa se tavalla, joka laajentaa sen yhteiskunnallista merkitystä.
Eräs viisas kollegani kiteytti taiteilijan kokemuksen minulle kerran lauseella, joka on kannustanut minua jatkamaan: “Heitä, jotka tanssivat, pitivät hulluina ne, jotka eivät kuulleet musiikkia.” (Nietzsche) Tämä ajatus muistuttaa minua siitä, että taiteen syvin arvo löytyy usein siellä, missä sanat loppuvat ja intuitio alkaa.
2009–2018
Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, keramiikka- ja lasitaide
2005–2009
Tammerkosken kuvataidelukio
2020
Vuoden nuori muotoilija
2023
Pro Vitrea -palkinto
Suomen kuvanveistäjäliitto
2024
Pohjola Kukkii – The North Abloom
Pro Vitrea -palkintonäyttely
Suomen lasimuseo, Riihimäki
2023
Keraamiset kukat eivät kuihdu
KWUM, Fiskars
2022
Lasimetsä, Suomen Lasimuseo,
Riihimäki
2021–2022
Carte blanche à Matias Karsikas
Institut Finlandais, Pariisi
2020
Vuoden nuori muotoilija, 2020
WeeGee, Espoo
2018
Mesi, Lokal,
Helsinki
2012
Robots, Napa Galleria
Helsinki
2024
Keväthymni, Lokal, Helsinki
2023
Glass Finlandia Des années
Halle du Verre, Claret
2023
Koos Gallery, Tallinn
2022
Särkyvää - Keramiikka uuden äärellä, EMMA - Espoo Museum of Modern Art
2022
Haiharan parat – kuvanveiston hahmot, Haiharan kartano, Tampere
2022
CURRENT, Lokal, Helsinki
2021
Kantava Maa, Väre, Espoo
2021
On the Edge – Äärellä, Korundi, Rovaniemi
2021
Shigaraki, Lokal, Helsinki
2020
Miniatyr Keramik, Lokal, Helsinki
2020
Ceramega, Voipaalan taidekeskus, Valkeakoski
2020
Hyvissä Käsissä, Design museo,
Helsinki
2019
Ripples, Antonia Hamberg kotinäyttely, Helsinki
2019
The Museum of Contemporary Ceramic Art Shigaraki
2019
CHART, Copenhagen
2019
Linnankatu 13, Savonlinna
2019
Japanese Design Today 100, Kansallismuseo Helsinki
2019
Coming Home, Lokal, Helsinki
2018
Desing Miami, Miami
2018
Linnankatu 13, Savonlinna
2018
Uniikki, Helsinki
2018
Bonk, Pyhäniemen kartano, Hollola
2018
European Ceramic Context, Grønbechs Gård Bornholm
2018
CHART, Copenhagen
2018
Lokal, Helsinki
2018
About Clay, Fiskars
2017
Satumetsä, Lokal, Helsinki
2017
Kotona XII Juhlat, Fiskars
2016
Behind the seen, Porvoon taidehalli, Porvoo
2016
NEW FINNISH FASHION, Finlands institutet Tukholma
2016
Respiration Inspiration, Institut finlandais, Paris
2016
Kohtaamisia, Platonin Akatemia, Tuusula
2015
Bloom, Lokal, Helsinki
2015
Muotogaala, ruokaa taiteella, Helsinki
2014
Animal, Lokal, Helsinki
2014
Art Week Helsinki, Helsinki
2014
Keramiikka tilassa – Keramiikan tila, Design Museum, Helsinki
2014
European Ceramic context
2014
Grønbechs Gård, Bornholm
2013
Samasta, Galleria Arabia, Helsinki
2013
Wonderland, London Design
Festival, London
2013
NORDIC PASSION, Seoul Museum of Art
Seoul
2013
Art Exposed, Helsinki
2013
Norther, Ventura Lambrate, Milano
2012
Art Exposed, Helsinki
2012
CLAYDROIDTRILOGY, Gallery
Atski, Helsinki
2011
Uunituoretta, LB Gallery, Helsinki
2021
huhtikuu, Pariisi
2021
syyskuu, Pariisi
2017
syksy, Shigaraki, Japani
2018,
kevät , Jingdezhen, Kiina
EMMA – Espoon modernin taiteen museo
Designmuseo, Helsinki
Valtion taideteostoimikunta
KWUM
Lahden kaupungitalo